MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE PDF

MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE Strip: RO MARCENARO [MARKS & ENGELS] on *FREE* shipping on qualifying offers. MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE [Karl Marks Fridrih Engels] on Amazon. com. *FREE* shipping on qualifying offers. Manifest Komunističke Partije. 5 likes. Book. Manifest Komunističke Partije. Book. 5 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get .

Author: Dazshura Mojinn
Country: Greece
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 27 July 2014
Pages: 62
PDF File Size: 17.3 Mb
ePub File Size: 15.92 Mb
ISBN: 171-2-69043-621-9
Downloads: 88367
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Doulrajas

Manifest komunisticke partije

Sem toga postoje u mnogim velikim partijama Italije, Svedske, Norveske, Jugoslavije i dr. Amazon Music Stream millions of songs. Mi moramo otvoreno da recemo da klasna borba proletarijata i burzoazije u nasoj zemlji nije dozrela do gradjanskog rata, da je proletarijat kao klasa jos nedovoljno razvijen i slab i da bi preduzimanje klasne borbe oruzjem odvelo njegovome potpunome slomu kao klase i kao politicke partije, unistenju svih dosadasnjih tekovina njegove klasne borbe i dugogodisnjem onemogucavanju svake njegove organizacione delatnosti.

Od Marksa smo naucili da komunizam ne moze biti ni delo mudrosti ni delo proste sile vec delo privrednog razvica i svesne klasne borbe proletarijata. Da bi dakle potpuno obezbedio provodjenje svojih naredaba u pojedinim zemljama I. Sila prilika nagoni da komunisticke partije iz ostalih delova sveta mogu poslati na svetske kongrese vrlo malo ili ni malo delegata.

Komunisticki rad na selu dobija danas narocit znacaj. Po pravilu mora program svake partije koja pripada Komunistickoj Internacionali biti potvrdjen od redovnog kongresa Komunisticke Internacionale ili Egzekutivnog Komiteta.

Pored nabrojanih drugova nacelno slaganje sa manifestom izrazio je i veliki broj partijskih drugova iz unutrasnjosti. U poslednje cetiri hiljade godina ljudske istorije bilo je i mnogo bede i mnogo nezadovoljstva, daleko vece bede i dubljeg nezadovoljstva nego sto je beda i nezadovoljstvo proletarijata u kapitalizmu.

Internacionale od jednog kongresa do drugoga; izdaje u najmanje 4 jezika centralni organ; istupa sa potrebnim manifestima u ime K.

Negde preovladjuje vojnicka diktatura, negde seljacka, negde burzoaska demokratija. Ne moguci licno saradjivati na manifestu, izrazili su svoje nacelno slaganje sa njim ovi drugovi i drugarice iz Sarajeva i Zagreba: Svaka partija koja zeli da pripada III Internacionali duzna je otkrivati knifove “svojih” imperijalista u kolonijama, svaki pokret za slobodom u kolonijama potpomagati ne samo recju vec i delompomazuci oterivanju svojih domacih imperijalista iz kolonija, vaspitavajuci u srcima radnika svoje zemlje stvarni bratski odnos prema stanovnistvu kolonija i potcinjenih naroda a medju trupama svoje zemlje voditi sistematsku agitaciju protiv svakog potcinjavanja kolonijalnih naroda.

  AUDIBLE DESIGN TREVOR WISHART PDF

Komunisticka Internacionala ne moze se sloziti s tim da notorni oportunisti, kakvi su danas TuratiKauckiHilferdingHilkvitLongeMagdonaldModigliani i dr. Njeni partijski clanovi, oni koji za tu politiku imaju da se zaloze i da je svojom snagom iznesu imaju o toj politici suvereno da odluce, a ne neki daleki odbor iz Moskve.

Jeretici moraju biti priguseni i, ako protestuju, iskljuceni. Najvaznija socijalna reforma koja u nasoj zemlji uskoro mora biti izvedena, jeste unistenje feudalnog zemljoposeda i podela zemlje u slobodnu svojinu seljacima.

Communist Manifesto Marx-Engels – in 63 languages of the world

This work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author’s life plus years or less. Ono u zemlji vodi jednu mirnu, skromnu, gotovo oportunisticku politiku, politiku poverenja u burzoasku zakonitost i Drzavni Savet, a s polja se zaklinje na vernost politici Trece Internacionale. U vezi sa tim moraju sve partije, koje hoce da pripadaju Komunistickoj Internacionali, promeniti svoje ime. Amazon Rapids Fun stories for kids on the go.

U slucaju potrebe Izvrsni Odbor organizuje u raznim zemljama tehnicke i druge pomocne kancelarije, koje su potpuno njemu podvrgnute. Get to Know Us. Nemoguce je sa jednoga mesta van zemlje upravljati politikom partije te zemlje.

Otuda je svojim manifestom Izvrsni Odbor III Internacionale preporucio nasoj partiji racunanje sa nezadovoljnickim pokretima u nasoj zemlji, pa ma kakvi oni bili, pa i sa najreakcionarnijim. Partijom ce vladati dakle nekakva grupa iz podruma i uticaj partijskih clanova na rad partije bice ravan nuli.

I pri istom ekonomskom razvicu negde su se stare feudalne klase vise odrzale, negde manje. Komunizam nije mogucan svuda i u svako doba. Usled toga smatra II kongres Komunisticke Internacionale za nuzno da postavi sasvim tacne uslove za prijem novih partija a da se one partije koje su primljene u Komunisticku Internacionalu upozore na duznosti koje na njima leze.

  LIDIA AVILA EN MAXIM PDF

Alexa Actionable Analytics for the Web. Komunisticka Internacionala, koja dela u odnosima najostrijeg gradjanskog rata, mora biti izgradjena mnogo centralisticnije nego sto je to bio slucaj sa Drugom Internacionalom. Nikolic, Dusan Stojiljkovic, Dr. Partija doticne zemlje salje u Izvrsni Odbor pet clanova sa odlucujucim glasom. U toku zivota obe prosle Internacionale vecita je muka bila naci materijalnih sredstava za odrzanje medjunarodnog biroa.

Adobe Photoshop CS6 Windows. Pred njima se u punoj javnosti i punoj slobodi reci raspravljaju sva pitanja i odlukom vecine clanova utvrdjuje se partijska politika u svakom pojedinom pitanju. Mi tu klevetu odbijamo, ali jednovremeno izjavljujemo da cemo se boriti za to da partija ne ode ni u levi oportunizam, u nezrelo buntarstvo i pucizam.

Ona moze nici samo iz otvorenog razgovora i partiie priznanja sta se u kojoj zemlji uciti moze. Ponovo procitati Manifest komunisticke opozicije Ideje i delovanje komuniwticke, i komunisticke, mogucno je razumeti, i kritikovati, tek kada se ne pristane na “bele mrlje” ili falsifikate u kulturnoj i politickoj istoriji.

Kapital (Marx)

I sad kao i uvek mi cemo iskreno pomoci jedan revolucionarni savez sviju nereformistickih socijalistickih partija. The following 4 pages uses this file: U statutu se veli: Partije koje pripadaju Komunistickoj Internacionali moraju biti izgradjene na podlozi demokratskog centralizma. Nikad, komunisicke postanka svoga nasa partija nije bila reformisticka i za svoje drzanje pred rat i u toku rata ona je ponosnija nego ruski boljsevici.

Amazon Inspire Digital Educational Resources. Sedeci u Svajcarskoj nije bilo tesko biti protiv ucesca Rusije u ratu.

Withoutabox Submit to Film Festivals. On mora biti vodjen narocito pomocu komunistickih radnika iz varosi i sa sela, koji imaju veze sa selom. Svaki skori pokusaj oruzanog ustanka proletarijata u cilju osvajanja politicke vlasti bio bi jedan mahnit puc i njegovi organizatori morali bi biti samo najgori neprijatelji radnicke klase.